Khan Academy

Osnivač Kan Akademije (Khan Academy), Salman Kan (Salman Khan), je rođen i odrastao u Nju Orleansu, Luizijana (SAD). Nakon što je stekao tri diplome na MIT-ju (Massachusetts Institute of Technology) (BS iz matematike i BS i MA iz elektrotehnike i računarstva) završio je i MBA (Master in Business Administration) na Harvardu. Krajem 2004. Kan je preko interneta počeo držati instrukcije iz matematike svojoj nećaki Nađi (Nadia) koristeći Yahoo! Doodle (za slobodoručno crtanje na računaru). Kada su ga i ostali rođaci zamolili za istu vrstu pomoći, odlučio je da bi bilo praktičnije da snima video tutorijale i da ih postavlja za svoje nećake na Youtube umjesto da svakome drži instrukcije posebno. Pošto su njegovi video tutorijali bili javno dostupni, ubrzo su postali popularni i među ostalim učenicima i studentima koji su nalijetali na njih tražeći odgovore na svoja pitanja na internetu. Mnogi zahvalni komentari učenika i studenata kojima su ti tutorijali pomogli da savladaju gradivo i polože ispit kao i konstantne molbe za novim tutorijalima, naveli su Kana da 2009. napusti svoj stalni posao analitičara u jednom investicionom fondu i da se fokusira isključivo na izradu novih video tutorijala, ne samo iz matematike, nego i iz ostalih predmeta (fizika, hemija, biologija, itd…).

Bil Gejts (Bill Gates, osnivač Microsoft-a) je jednom prilikom izjavio: “Rekao bih da smo prebacili 160 IQ jedinica iz finansijskog sektora u sektor obrazovanja ogromnog broja ljudi. Bio je to dobar dan kada mu je žena dozvolila da napusti svoj stalan posao”.

TED govor Sala Kana o Kan Akademiji

Danas je Kan Akademija neprofitna organizacija s misijom da omogući vrhunsko obrazovanje svima – besplatno. Prepoznavši značaj takvog jednog projekta, fondacija Bil i Melinda Gejts kao i Google su odlučili da ga finansijski podrže. Pored toga, Kan Akademija je 2010. osvojila 2 miliona dolara u Google-ovom takmičenju 10100 za projekte koji su od najvećeg značaja za čovječanstvo.

Za praktične savjete kako da se uključite i šta vam sve treba da snimite svoj prvi video tutorijal, pogledajte link Kako snimiti tutorijal.

Više informacija o Kan Akademiji: