Budi inženjer

Budi inženjer (ako si faca) (www.budi.inzenjer.org) je edukativna internet stranica/blog gdje možete naći kratke video tutorijale iz pojedinih oblasti tehničkih studija (za sada Statika konstrukcija i Otpornost materijala, u budućnosti i mnogi drugi predmeti). Stranica je nastala po uzoru na Kan Akademiju (www.khanacademy.org), a s ciljem da se studentima obezbijedi besplatan i trajno dostupan edukativni materijal. Osim toga, cilj tutorijala je da se na pojednostavljen način pokušaju objasniti osnovni koncepti i principi koji se koriste za rješavanje praktičnih zadataka (npr. Riterova i Kulmanova metoda, princip virtualnog rada i sl.), koji su obično, iz perspektive studenta, na predavanjima i u udžbenicima nepotrebno zakomplikovani (usljed generalizacije i široke teorijske formulacije), ili su jednostavno prebrzo obrađeni, što ostavlja premalo vremena za njihovo usvajanje (posebno česta pojava u slučaju gostujućih profesora koji drže blok nastavu). Ovo ipak nije zamjena za vježbe i predavanja, nego njihova dopuna, dok se za sveobuhvatno i detaljno objašnjenje materije studenti upućuju na korištenje odgovarajuće štampane literature. Osim prenošenja znanja, stranica ima za cilj i da popularizuje razne inženjerske discipline među mladima i da ih na taj način zainteresuje i podstakne da upišu neki od tehničkih fakulteta.

Stranicu su pokrenuli Saša Tatar i Đorđe Matić, studenti Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, uz svesrdnu podršku Aleksandra Borkovića i Nataše Mrđe, saradnika na Katedri za mehaniku i teoriju konstrukcija AGF-a. Već sada stranicu posjećuje veliki broj studenata, ne samo sa AGF-a, nego i iz regiona (Srbije, Hrvatske, Crne Gore, pa čak i Slovenije i Makedonije). Jedna od prednosti video tutorijala jeste da ih studenti mogu premotavati i gledati više puta, u bilo koje doba dana ili noći, kada su najkoncentrisaniji na učenje.

Slično tome, prestižni američki univerziteti (kao što su MIT, Harvard, Stanford, itd.) vođeni humanim stavom da svaka osoba, bez obzira na porijeklo, naciju i mjesto stanovanja treba da ima jednake mogućnosti za sticanje znanja, odlučili su da svoje kurseve ponude besplatno putem interneta. Tako su nastali projekti edX (www.edx.org) i Coursera (www.coursera.org), gdje možete naći kompletne snimke predavanja, vježbe i zadatke za testiranje stečenih vještina iz raznih oblasti iz domena visokog obrazovanja. Sve to predstavlja veliku prekretnicu u sistemu obrazovanja koja će, po svemu sudeći, u skorijoj budućnosti imati ogroman uticaj na čitavo čovječanstvo.

Ako dovoljno dobro znate engleski i imate želju za ličnim usavršavanjem i učenjem novih stvari, toplo vam preporučujemo da posjetite neku od gore navedenih internet stranica.

Isto tako, ovom prilikom pozivamo sve vas, koji se često zadesite u biblioteci objašnjavajući nešto svojim drugarima, da nam se pridružite u izradi novih edukativnih sadržaja na našoj stranici. Evo i par razloga zašto:

  • mnogo je zabavno prenositi znanje drugima,
  • tek nakon što pokušate da svojim drugarima nešto objasnite, vidjećete koliko ste to i sami dobro razumjeli i da li vam je možda nešto ostalo nejasno – na taj način učite sa razumijevanjem i stičete znanje koje će vam ostati u glavi i dugo nakon što položite taj ispit,
  • izuzetno je dobar i ispunjavajući osjećaj kada su vam drug ili drugarica zahvalni jer su uz vašu pomoć konačno razumjeli nešto što im je ranije bilo teško da pojme,
  • sve gore navedeno doprinosi i vašem ličnom usavršavanju i napretku,
  • i na kraju, uvijek ćete imati plaćeno piće kada izađete u grad 😉

Alternativno, možete nas podržati i tako što ćete nam uputiti pozitivan komentar i „lajk“ na našoj fejsbuk stranici www.facebook.com/budi.inzenjer, ili na e-poštu kontakt@budi.inzenjer.org.

One thought on “Budi inženjer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *