Određivanje sila u štapovima rešetkastog nosača – metoda čvorova

U prvom videu je prikazano dobijanje reakcija oslonaca rešetkastog nosača, dok je u drugom videu obrađeno određivanje sila u štapovima rešetkastog nosača metodom čvorova. Napominjemo da se neke oznake na postavci zadatka malo slabije vide jer su korištene tanje linije i pretamne boje. Zbog toga preporučujemo da video pogledate u “full screen” modu. Na greškama se uči, pa ćemo ubuduće obratiti pažnju na takve detalje.

Moguće su manje greškice/lapsusi koje ćemo pokušati da naznačimo komentarima unutar videa. Ujedno, molimo vas da nam preko komentara prijavite sve ostale greške i nejasnoće koje primijetite u tutorijalima, da bismo mogli da ih poboljšamo.
Hvala unaprijed!

Reakcije oslonaca

Sile u štapovima metodom čvorova

4 thoughts on “Određivanje sila u štapovima rešetkastog nosača – metoda čvorova

    • Nisam planirao da posebno obrađujem analitičku metodu za rešetkaste nosače jer se ona u suštini bazira na Riterovoj metodi koju sam već objasnio. Detaljna objašnjenja za analitičku metodu možeš naći u knjizi Statika konstrukcija Milana Đurića (153. strana). Inače, ako hoćeš, mogu ti poslati na mail jedan primjer rešetke koji sam radio analitičkom metodom u Excel-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *